Friday, April 10, 2015

ПАСХАЛЬНАЕ ПАСЛАНЬНЯ ПАТРЫЯРХА КІЕЎСКАГА І ЎСЁЙ РУСІ-УКРАІНЫ ФІЛЯРЭТА

Правялебным архіпастырам, богалюбівым пастырам,
годнаму манаству і ўсім верным Украінскай Праваслаўнай Царквы Кіеўскага Патрыярхату

Дарагія браты і сёстры!
Хрыстос уваскрос!
Сярод усіх хрысьціянскіх сьвятаў Уваскрасеньне Хрыстова адзначаецца асаблівай радасцю і асаблівай урачыстасьцю. Чаму? Таму што Уваскрасеньне Хрыстова азначае, што сьмерць у чалавечай прыродзе не перамагае. Уваскрасеньне Хрыстова зрабілася абяцаньням вечнага жыцьця. У цяперашні час смутку і скорбуты, калі мы перажываем сьмерць нашых блізкіх, уваскрошаньня Хрыстова ўсяляе ў нашыя сэрцы вялікую надзею. Яно як бы кажа нам: «Не плач! Вы яшчэ ўбачыцеся ў вечным жыцьці». Уваскрасеньне супакойвае нас і дае нам бадзёрасьць і сілу перамагаць смутак. Уваскрасеньне Хрыстова злучае жывых і мёртвых у адзіную сям'ю.

У гісторыі чалавецтва было і ёсць шмат рэлігій, кожная з якіх прапаведуе сваё вучэньне і кажа, што яно праўдзівае. Але даказаць, што гэтыя вучэньні праўдзівыя, ніхто не можа, таму што не можа пацьвердзіць іх справамі. Гасподзь наш Ісус Хрыстос, Які сказаў: «Я ёсьць ісьціна», - пацьвердзіў Сваё вучэньне справай. Ён уваскрос з мёртвых сілаб свайёй боскасьці і тым даказаў, што Яго вучэньне праўдзіва.
Уваскрасеньне Хрыста - гэта настолькі важнае падзея, што сьвяты апостал Павел вызначае ім праўдзівасьць хрысціянскага вучэньня. «Калі не ўваскрос, - кажа ён, - то марнае і прапаведаваньне нашае, марная і вера ваша» (1 Кар. 15:14). Уваскрослы Хрыстус асабліва звяртае ўвагу вучняў на Сваё цела, што уваскрэсла і ажыло; што яны не толькі бачаць, але і адчуваюць навобмацак тое ж самае цела, якое пакутавала на крыжы, а цяпер зменена з тленнага на нятленнае.
Эвангеліст распавядае пра гэта так: «Сам Ісус стаў сярод вучняў Сваіх, сказаў ім: “Мір вам!". Яны трэсліся і спалохаліся, думаючы, што бачаць духа. Але Ён сказаў ім: “Чаго хвалюецеся, чаму такія думкі ўваходзяць у сэрцы вашыя? Паглядзіце на рукі Мае і на ногі Мае; гэта Я Сам. Дакраніцеся да Мяне і разгледзьце; бо дух цела і касьцей не мае, як бачыце ў Мяне!”. Сказаўшы гэта, паказаў ім рукі і ногі. А калі яны ад радасьці яшчэ не верылі і дзівіліся, Ён сказаў ім: “Ці маеце тут нейкую ежу?”. Яны падалі Яму частку печанай рыбы і сотавы мёд. І, узяўшы, еў перад імі” (Лк. 24:36-43).
Ісус Хрыстос сапраўды ўваскрос, і таму ніхто не павінен сумнявацца ў Яго ўваскрэсеньне. Пасылаючы на пропаведзь, Ён сказаў сваім вучням: “Ідзіце па ўсім свеце і абвяшчайце Эвангельля ўсякаму стварэньню ... Вернікам будуць гэтыя азнакі: імем Маім будуць выганяць нячыстых, гаварыць новымі мовамі ... пакладуць рукі на хворых, і яны будуць здаровыя” (Мк. 16:15-18); і дадаў: “Я з вамі ва ўсе дні да сканчэння веку” (Мц. 28:20). Пропаведзь апосталаў сапраўды суправаджалася азнакамі і цудамі. Яны не толькі прапаведавалі уваскрошаньня Хрыстова, але і пацьвярджалі зьдзяйсненьнямі цудаў. І па гэты дзень праўдзівасць праваслаўнага веравучэння пацьвярджаецца цудамі святых людзей.
Уваскрасеньне Хрыстова падахвочвае нас змагацца з грахом, у тым ліку і з карупцыяй. Яно запальвае нас імкнуцца да маральнай чысьціні, да сьвятасці. Яно вучыць нас бачыць у людзях братоў і сясцёр; натхняе нас дапамагаць уцекачам, старым і дзецям, абаронцам Украіны; не баяцца сьмерці. Уваскрасеньне Хрыстова таксама натхняе нас на барацьбу супраць няпраўды і нясправядлівасьці. Яно натхняе нас на працу, на выкананьне сваіх абавязкаў і набожнае жыцьцё. Уваскрасеньне Хрыстова дало новы напрамак жыцьця чалавека. Яно зрабіла зямное жыцьцё асэнсаваным і мэтанакіраваным. У будучыні - не сьмерць, ня гібель, не знішчэньне, а іншае існаваньне «іншага, вечнага жыцьця пачатак».
Уваскрасеньне Хрыстова - гэта аснова нашай веры, яе апора. Сваім уваскрасеньнем Ісус Хрыстос паказаў праўдзівасьць Свайго Бажаства, вечнасьць свйго вучэння, ратаўнічую сілу Свайго распяцьця і сьмерці, веліч і сілу прысьвятых дароў Святога Духа, якія падаюцца ў заснаванай Ім Царквы.
Уваскрасеньне Хрыстова даравала нам веру, больш моцную чым пакуты. Яно дае нам сілу перамагаць іх. Хай ніхто не падумае, што гэтай радасьці аб Уваскрэслым Госпадзе вартыя толькі людзі сьвятыя, пустэльнікі, падзьвіжнікі. Гэтая радасьць падаравана і нам, нямоглым і грэшным дзецям Айца Нябеснага.
У гэтым годзе Украіна святкуе Уваскрасеньне Хрыстова ва ўмовах неаб'яўленай вайны на Данбасе. Але мы цьвёрда верым, што ў хуткім часе Гасподзь пашле нам перамогу над агрэсарам, таму што з намі праўда; а дзе праўда, там Бог і перамога. У гэтым годзе спаўняецца 1000 з дня сьмерці нашага асветніка - сьвятога роўнаапостальнага князя Уладзіміра. Гэты юбілей Украіна будзе сьвяткаваць на дзяржаўным узроўні.
Дарагія браты і сёстры! Сардэчна віншую Вас са сьвятам Уваскрэсеньня Хрыстовага. Віншую з Пасхай Хрыстовай Прэзідэнта Украіны Пятра Парашэнку, Вярхоўную Раду, Украінскі ўрад, Узброеныя сілы Украіны, усіх абаронцаў нашай Радзімы, усіх хрысьціян Украіны і ўвесь украінскі народ. Сардэчна віншую з сьвятланосным святам усе ўкраінства ва ўсіх краінах свету на ўсіх кантынентах.
Адзначаючы Пасху Хрыстову, Царква заклікае нас жыць у міры, любові, ва ўсякім пабожнасьці і чысьціні, сумленнай працай служыць блізкім, усяму ўкраінскага народу і Украінскаму дзяржаве, каб у дзень нашага ўласнага ўваскрасеньня быць годнымі вечнай радасьці з уваскрослым Госпадам, Якому слава, гонар і пакланеньня з Айцом і Сьвятым Духам на вякі вякоў. Амін.
Сапраўды Хрыстос Уваскрос!

Філарэт,
Патрыярх Кіеўскі і ўсёй Русі-Украіны
Пасха Хрыстова

2015 л.Б.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.