Monday, January 6, 2014

КАЛЯДНАЕ ПАСЛАНЬНЕ ЯГО СЬВЯТАСЬЦІ БАРТАЛАМЕЯ, АРХІЯПІСКАПА - НОВАГА РЫМУ І СУСЬВЕТНАГА ПАТРЫЯРХА

+ Барталамей
З Божай ласкі архіяпіскап Канстантынопаля-Новага Рыму і Сусьветны Патрыярх
Усёй Поўнасьці царквы:
Мілата, міласэрнасьць, мір ад Хрыста Збавіцеля, народжанага ў Бэтлееме
Умілаваныя браты і сёстры, дзеці ў Госпадзе,
“Бо дзіця нарадзілася нам, Сын дадзены нам”
(Ісая 9:5)
Шмат стагодзьдзяў таму Прарок прадбачыў і абвясьціў зь энтузіязмам і радасьцю нараджэньня немаўля Ісуса ад Заўсёды Дзевы Марыі. Натуральна, нават не існавала ў пэрыяд перапісу Аўгуста-кесара, месца для бясьпечнага пражываньня Сьвятой Дзевы, якая несла на руках дзіця ад Сьвятога Духа. Такім чынам, сьвяты Язэп, як яе названы муж і абаронца абавязаны быў весьці яе ў пячору, у пячору з жывёламі, “для таго, каб нарадзіць дзіцяці”.
Неба і зямля атрымалі яе, прапаноўваючы ў падзяку свайму Творцы: “анёлы даравалі гімн, нябёсы - зорку, вешчуны падарункі ; пастухі - цуд, зямля - вяртэп, пустыня пячору; мы, Маці Дзеву. Пастухі былі са статкам, абараняючы яго на працягу усёй ночы, калі анёлы былі сьведкамі Таямніцы ў радасьці сьпявалі гімны Богу”. (Ад вячэрнія Раства)

Салодкасьць Сьвятой Ночы на Каляды зноў ахоплівае сьвет. І ў разгары чалавечага смутку і болю, бясконцых крызысаў, страсьці і нянавісьці, турботы і роспачы, яна прадстаўлена таямніцай Увасабленьня Божага Слова, як сапраўднага і своечасовага рашэньне. Ён спускаўся, як Раса ў атачэньні цеплыні ўнутры улоньня Дзевы Марыі, каб прывесьці да праведнасьці і міру сьвет. (Гл. Пс. 71:7)
У цішыні і спакою, у сьвятую ноч на Каляды, Ісус Хрыстос - істота, што не мае пачатку, нябачная , недаступная розуму, нематэрыяльная, адвечна існуючая - выходзіць у Драму гісторыі будучы ў плоці, нязначныя, проста, бедная і невядомая. У той жа час, Ён прыходзіць як “Дзіўны , Дарадца , Бог Моцны , Айцец Вечнасьці , Князь сьвету”. ( Іс. 9:6 ) Сапраўды, Ён прыходзіць як чалавек, народжаны ад Дзевы Маці, каб выкупіць гэтую складанасьць граху і даць вырашэньня тупіковай сытуацыі, жыцьця, мяркуючы па Яго мілаце і міласьці, забясьпечваючы лёс, каштоўнасьць, зьмест, а таксама прыкладны ідэі і мадэлі для Долі чалавека.
Гасподзь прыняў і асьвяціў усю чалавечую прыроду. Заўсёды вечны Бог зьлітаваўся, каб стаць для нас эмбрыёнам і быць ва улоньні Найсьвяцейшай Багародзіцы. Пры гэтым, Ён паважаў чалавечае жыцьцё ад яго раньняй стадыі і вучыў нас паважаць усё чалавечае зь яго ад пачатку часу існаваньня. Стваральнік усяго прыходзіць нарадзіцца як немаўля і ад Дзевы. Пры гэтым, ён удастоены як некранутасьць і мацярынства, духоўнае і прыроднае. “Захоўвайце цнатлівасьць, жанчыны , каб стаць вам маці Хрыстовымі”. Вось да чаго заклікае сьвяціцель Рыгор Багаслоў ( Пропаведзь XXXVIII на Хрышчэньня , PG36.313A )
Такім чынам , Гасподзь прызначыў шлюб мужчын і жанчын як дабраслаўлёную сям'ю. Інстытут хрысьціянскай сям'і зьяўляецца клеткай жыцьця, і месцам для духоўнага і фізычнага здароўя і разьвіцьця дзяцей. Такім чынам, разнастайнасьць падтрымкі інстытута сям'і уключае ў сябе абавязацельствы царквы і адказнасьць кіраўніцтва ў кожнае краіны.
Для таго, каб дзіця разьвівалася здаровым і натуральным чынам, існуе патрэба ў сям'і, дзе мужчына і жанчына жывуць у гармоніі, як адно цела, адно цела і душа, падпарадкоўваючыся адзін аднаму.
Мы упэўненыя, што усё духоўнае і царкоўнае, гэтак жа, як пільнасьць старых пастухоў, а таксама кіраўнікі нашага сьвету, даведаліся і прынялі гэтую Боскую ісьціну і рэальнасьць, у якую мы ў чарговы раз абвясьцілі ад Сусьветнага Патрыярхату ў гэты Калядны час. Мы усе павінны заахвочваць стварэньне і функцыянаваньне прыродных сем’яў, якія могуць ствараць грамадзяне, духоўна здаровых і радасных, поўных пачуцьця бясьпекі  заснаванай на пачуцьці бясьпекі, дзе прадугледжаны моцны і ахоўваючы бацька, а таксама выхавальніца і кахаючая маці. Мы маем патрэбу ў сем'ях, дзе Бог мог знайсьці спакой. Мы запрашаем і заклікаем усёй поўнасьцю нашай Сьвятой Праваслаўнай царквы, каб жыць у лёсе, якой зьяўляецца годным іх пакліканьня і зрабіць усё магчымае для падтрымкі інстытута шлюбу.
Браты і сёстры, “Hоч прайшла, а дзень наблізіўся». (Рым. 13:12) Пастухі ужо накіраваўся ў Бэтлеем, каб абвясьціць цуд. Яны запрашаюць нас ісьці за імі “як і іншых палюбавацца зоркамі мудрацоў , напоўненых радасьцю”(ад Каляд трапар 4-га тону), у выніку чаго “годныя падарункі”, такія як чыстае золата каралю стагодзьдзяў, ладан Богу усяго, і сьмірну для несьмяротных, якія ляжаць мёртвым на працягу трох дзён” (Гімн на Каляды ) ёсьць, дары любові і нашай веры, якія выпрабоўваюць нас як хрысьціян, галоўным чынам як праваслаўных хрысьціян, у нацыі і традыцыі сям'і, бацькоў і Царквы , якая заўсёды дае праваслаўны шлях скрозь стагодзьдзі, якога і па гэты дзень трымаецца наша дабраслаўлёнае грамадзтва, чыёй клеткай для сьвятой жыцьця і росту зьяўляецца сям'я.
Умілаваныя браты і сёстры , дзеці ў Хрысьце ,
2013 прайшло зь моманту нараджэньня Хрыста, які прыйшоў у плоці
2013 гады прайшло, і, як і тады, Хрыстос ранейшаму перасьледаваны ў асобе слабага Ірада, і ўсімі відам сучаснага Ірада
2013 гады прайшло, а Ісус прасьледуецца ў асобе хрысьціян у Сірыі і ў іншых месцах.
2013 гады прайшло, а Хрыстос, па - ранейшаму бяжыць як бежанец не толькі ў Эгіпце, але таксама ў Ліване, Эўропе, Амэрыцы і іншых краінах, у імкненьні да бясьпекі ў небясьпечным сьвеце
2013 гады прайшло, і немаўля Ісуса застаецца ў зьняволеных двух герархаў у Сірыі, Павела (Языгы) і Яна (Ібрагіма), а таксама праваслаўных манашак і многіх іншых вядомых і невядомых хрысьціян.
2013 гады прайшло, а Хрыстос быў укрыжаваны з тымі , каго замучылі і забілі, але якія не здрадзіць сваю веру ў Яго
2013 гады прайшло, а Ісус штодня аддадзены сьмерці ў асобе тысяч эмбрыёнаў, якім бацькі перашкаджаюць нарадзіўся
2013 гады прайшло, а над Хрыстом кпяць і сьмяюцца ў асобе няшчасных дзяцей, якія церпяць сямейныя крызысы , галечу і беднасьць.
Менавіта гэтую чалавечую боль, смутак і пакуты, прыйшоў зьнішчыць Гасподзь і яшчэ раз прыходзіць для гэтага, у гэты Калядны час. Нарэшце, Ён сказаў: “зрабіўшы гэта аднаму з гэтых братоў Маіх меншых, дык зрабілі Мне”. ( Мт. 25:40 ) менавіта па гэтыму Ён быў народжаны ад Дзевы, для гэтага Ён стаў чалавекам, для гэтага Ён пакутаваў, быў укрыжаваны і уваскрэс зь мёртвых . Што значыць для усіх нас. Так хай кожны зь нас, возьме нашы асабістыя крыжы, каб здабыць мілату і ласку, калі мы шукаем Яго дапамогі. Для гэтага Эмануіл нарадзіўся, наш Збаўца і Гасподзь , і “будзе зь намі”. Амін .
Каляды 2013
Канстантынопальскі Барталамей
Вашы гарачыя малітоўнік перад Богам



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.