Saturday, January 4, 2014

КАЛЯДНАЕ ПАСЛАНЬНЯ ПАТРЫЯРХА КІЕЎСКАГА І УСЁЙ РУСІ-УКРАІНЫ ФІЛЯРЭТА

Правялебным архіпастырам , богалюбным пастырам,
годнаму манаству і усім верным
Украінскай Праваслаўнай Царквы Кіеўскага Патрыярхату
Дарагія браты і сёстры!
Хрыстос нарадзіўся ! Славім Яго !
Кожны год мы сьвяткуем Нараджэньне Хрыстова - найвялікшая сьвята усяго хрысьціянства, таму што Сын Божы, быўшы Творцам сьвету, прынізіў Сябе і стаў чалавекам. Што гэта значыць? Гэта азначае , што велічны, неспасьціжны і неапісаны Бог не толькі наблізіўся да чалавека, а, зьмірыўшы Сябе да бясконцасьці, злучыўся з чалавечай прыродай.
Для чаго Сын Божы ўвасобіўся і стаў чалавекам, ва усім падобным да нас, акрамя граху? Трэба сур'ёзна задумацца над тым, дзеля чаго Бог зрабіўся чалавекам. Можа , дзеля таго, каб даць людзям маральны закон? Не! Бог даў гэты закон праз Майсея. Акрамя таго, закон Божы напісаны ў сэрцы кожнага чалавека: сумленьне ёсьць закон Божы. Можа, Ён прыйшоў, каб вылечваць хворых, уваскрашаць мёртвых, тварыць добрыя справы, абараняць бедных і пакрыўджаных? Не! І да Яго прарокі тварылі цуды і нават уваскрашалі мёртвых. Для чаго ж тады Бог сышоў на зямлю?

Каб пабудаваць рай на зямлі? Не ! Ён , будучы Уладыкам неба і зямлі, перад славаю Якога дрыжыць усё тварэньне, нарадзіўся не ў царскіх палатах, а ў пячоры, куды бэтлеемскія пастухі заганялі сваіх авечак. Ён нават не меў жыльля на зямлі. “Лісы маюць норы, і птушкі нябесныя - гнёзды, а Сын Чалавечы не мае , дзе прыхіліць галаву”, - сказаў пра Сябе Хрыстос Збаўца (Мт. 8:20). На зямлі немагчыма пабудаваць рай, там, дзе пануюць грэх і сьмерць, не можа быць ніякага раю.
Таму для чаго прыйшоў Сын Божы на зямлю? І чаму народ на Калядныя сьвяты сьпявае: “Ой , радуйся , зямлі , Сын Божы нарадзіўся”? Сын Божы сышоў на зямлю і стаў чалавекам, каб зьнішчыць грэх і сьмерць у чалавечай прыродзе. Ён прыйшоў, каб прымірыць чалавека з Богам. Грэх першых людзей істотна зьмяніў чалавечую прыроду. І гэта зьмена мы адчуваем не толькі ў сабе, але і ва усім чалавецтве: цела падпарадкавала сабе дух , хоць павінна падпарадкоўвацца духу. Матэрыяльныя каштоўнасьці сталі вышэй духоўныя.
Сын Божы нарадзіўся ад Прасьвятой Дзевы і стаў чалавекам, каб пабудаваць Царства Божае, гэта значыцца Царства духоўнае, дзе панавала б любоў, а не нянавісьць; праўда , а не мана; міласэрнасьць, а ня жорсткасьць; сьвет, а не варожасьць; сьвятасьць, а ня грэх.
Калі Сын Божы зрабіўся чалавекам, каб пераадолець у чалавечай прыродзе грэх і сьмерць і пабудаваць Царства Божае, то дасягнуў Ён Сваёй мэты? Дасягнуў! Доказам зьяўляецца хрысьціянства, якое зьмяніла сьвет. Мноства сьвятых ва усе пэрыяд гісторыі чалавецтва не зьяўляецца доказам перамогі сьвятасьці над грахом? Усё, што ёсьць лепшага ў хрысьціянскай цывілізацыі, - усё гэта вынік увасабленьня Сына Божага і Яго перамогі над грахом.
Сутнасьць хрысьціянства складаецца ў тым, што дух павінен заваяваць плоць, а не наадварот. Матэрыяльныя каштоўнасьці павінны падпарадкоўвацца духоўным. Сучасныя хрысьціяне адступілі ад хрысьціянскіх ідэалаў. Панаваньне матэрыяльнага ў жыцьці як асобнага чалавека, так і ў жыцьці сучаснай цывілізацыі ў цэлым стала прыкметай цяперашняга узросту. Значная частка хрысьціян адступілі ад Хрыста і хрысьціянства.
Чалавецтва дасягнула вялікіх посьпехаў у навуцы , тэхналёгіях - ва усім, што тычыцца матэрыяльных каштоўнасьцяў. Але якім вартым жалю стала духоўнае жыцьцё ! Гэта нават не патрабуе доказаў, бо мы бачым бездухоўнасьць на кожным кроку, штодня і паўсюды. І усё таму, што хрысьціяне забыліся, для чаго Сын Божы нарадзіўся і стаў чалавекам. Усё духоўнае стала для нас, хрысьціян, другарадным, а матэрыяльныя каштоўнасьці людзі паклалі ў аснову свайго жыцьця і дзейнасьці. Не зьдзіўляйцеся, што дзеці не паважаюць бацькоў, а маці кідаюць на волю лёсу сваіх дзяцей, кіраўнікі атрымліваюць уладу не для таго, каб служыць дабру народа, а сваім уласным інтарэсам. Хай не узьнікае ў вас пытаньне, чаму мы, украінцы, такія разьяднаныя. Аб'ядноўваюць любоў, праўда, сьвет, ахвярнасьць, а грэх і усякае зло - толькі разьядноўваюць людзей.
Браты і сёстры! Памятаеце , для чаго Сын Божы нарадзіўся ад Найсьвяцейшай Панны Марыі ў Бэтлеемскай пячоры ! А я ад усяго сэрца віншую з вялікім сьвятам Нараджэньня Хрыстовага ўсю паству Кіеўскага Патрыярхату, нашых братоў і сясьцёр Маскоўскага Патрыярхату, усіх хрысьціянаў Украіны, а таксама украінцаў ў Амэрыцы і Канадзе, Эўропе і Аўстраліі і па усім сьвеце. Сардэчна віншую з Калядамі Хрыстовым Прэзыдэнта Украіны Віктара Януковіча, урад, Вярхоўную Раду, украінскія узброеныя сілы і увесь украінскі народ.
Будзем маліцца, каб Гасподзь адукаваў наш розум і сэрцы сьвятлом Сваёй Мудрасьці і любові, каб ніхто з нас ніколі не адчайваўся. Будзем любіць адзін аднаго і Украіну шчырай любоўю. Не забывайце , што Бог ёсьць любоў , і гэтая любоў прывяла Яго ў Бэтлеемскую пячору і крыж на Галгофе.

Хрыстос нарадзіўся! Славім Яго!

Філярэт, патрыярх Кіеўскі і усёй Русі-Украіны
Нараджэньне Хрыстова
2013/2014 г.

г. Кіеў

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.