Sunday, April 20, 2014

ВЕЛІКОДНАЕ ПАСЛАНЬНЕ ПАТРЫЯРХА КІЕЎСКАГА І УСЯЕ РУСІ-УКРАІНЫ ФІЛЯРЭТА

Правялебным архіпастырам,
богалюбным пастырам, годнаму манаству і усім верным
Украінскай Праваслаўнай Царквы Кіеўскага Патрыярхату
Дарагія браты і сёстры!
ХРЫСТОС УВАСКРОС!
Сёньня увесь праваслаўны сьвет сьвяткуе Уваскрэсеньне Хрыстова - вялікую перамогу жыцьця над сьмерцю, дабра над злом, праўды над хлусьнёй. Сёньня радасьць уваскрэсеньня Хрыстова сьвяткуе увесь бачны і нябачны сьвет. Хрыстос Уваскрос! - Сьпяваюць анёлы на небе. Сапраўды Уваскрос! - Адказваюць людзі на зямлі.

Якая розьніца паміж уваскрэсеньне Ісуса Хрыста і дзеля уваскрэсеньня людзей? Бо уваскрасаў людзі і да Хрыста. Напрыклад, прарок Ільля уваскрэсіў памерлага сына сарептской удавы ( 3 Цар. 17 : 23 ), прарок Елісей таксама уваскрэсіў дзіцяці Санаміцянку (4 Цар. 4 : 36). Уваскрашаў Ісус Хрыстос многіх памерлых. Нарэшце, Ён уваскрэсіў памерлага Лазара, які чатыры дні знаходзіўся ў магіле і ужо сьмердаў. Розьніца ж тая, што людзі, якія уваскрасаў да Хрыста, зноў паміралі. А гэта значыць, што сьмерць у іх целе заставалася непераможнай. А Хрыстос пасьля таго, як уваскрос, ужо не памірае. Сьмерць ужо ня валодае зь Яго. Уваскрасеньне Хрыстова азначае канчатковую перамогу над сьмерцю ў чалавечай прыродзе. У Ісусе Хрысьце памерла цела тленнае, а уваскрасае цела нятленьна. У памерлых ж і уваскрослага Хрыста памірала цела тленнае і уваскрасаў таксама тленнае.

У нядзелю Хрыстос адкрыўся нам як Уладар жыцьця і сьмерці. Усе хрысьціянства, па сутнасьці, грунтуецца на факце уваскрэсеньня Збаўцы. Гэтым яно адрозьніваецца ад любой рэлігіі. Усе рэлігіі вучаць пра Бога і пра вечнага жыцьця, а пра уваскрэсеньне мёртвых тэл вучыць толькі хрысьціянства. У гэтым перавага хрысьціянства над любой рэлігіяй. Таму апостал Павел кажа: “Калі Хрыстус не уваскрос, то марнае і прапаведаваньне нашае, марная і вера вашая” (1 Кар. 15:14).
У гэтыя велікодныя дні сэрцы нашыя радуюцца, як і сэрца сьвятых жанчын - міраносіц. Ды і як нам не сьпяваць хвалебных песень у дзень Уваскрэсеньня Хрыстова. Спраўдзілася вялікую справу вызваленьня чалавечага роду ад граху і сьмерці праз увасобленага Сына Божага. Зь занядбаных мы сталі сынамі любові Божай, зь асуджаных на сьмерць сталі удзельнікамі вечнага жыцьця, удзельнікамі не толькі душой, але і целам.
Нездарма было прышэсьце ў сьвет Сына Божага, нездарма было Яго поўная пакут і подзьвігаў жыцьця. І хросная сьмерць, калі, здавалася, сілы зла атрымлівалі перамогу над Ісусам Хрыстом, не была выпадковай. На трэці дзень пасьля жудаснай сьмерцю на Галгофе адбылося нешта неспадзяванае і неспасьціжнае : зрушылася камяні пахавальнай пячоры, і ў зьзяньні Боскай славы устаў з труны уваскрослы Хрыстус. Уваскрос! Такім чынам няма сёньня сумневы ў тым, Хто такі быў укрыжаваны на Галгофе Праведнік, бо толькі усемагутны Бог мог перамагчы сьмерць.
Хрыстос уваскрос! Гэта азначае, што ў Ім мы знайшлі сапраўднага Бога. У Хрысьце, Збаўцу нашым, мы зноў можам любіць свайго Творцы, можам жыць дзеля Яго і ў Ім знаходзіць сэнс свайго існаваньня.
У Сваім уваскрэсеньні Хрыстос адкрыў нам вышэй за жыцьцё, і тым самым растлумачыў значэньне зямнога жыцьця. Уваскрэсеньне Хрыстова сьведчыць, што жыцьцё чалавека не заканчваецца магілай. Вялікія маральныя і духоўныя каштоўнасьці, якія чалавек набывае на зямлі, не зьнікаюць разам з разбурэньнем цела. Усе дасягненьні чалавечага духу набываюць сэнс і значэньне ў нядзелю Хрыстовым. Наша штодзённае жыцьцё на карысьць блізкіх і сваёй краіны становяцца жыцьцём і працай у імя вечнасьці.
У гэтым годзе украінскі народ праходзіць вялікія выпрабаваньні. На наш міралюбівы народ, які добраахвотна адмовіўся ад ядзернай зброі, зьдзейсьненая агрэсія, дасканалая няпраўда. Краіна, якая гарантавала нам цэласнасьць і недатыкальнасьць нашай тэрыторыі, зьдзейсьніла агрэсію. Бог не можа быць на баку хлусьні, таму вораг украінскага народу асуджаны на паразу. На Галгофе Хрыстос Збаўца пакутаваў і памёр, але потым уваскрос і перамог зло. Так будзе зь усялякай няпраўдай і злом. Гасподзь дапаможа і нам уваскрэсіць Украіны.
Сардэчна віншую Вас, дарагія браты і сёстры, са сьвятам сьветлага і радаснага Уваскрэсеньня Хрыстова. Віншую з Пасхай Хрыстовай украінскую уладу і Узброеныя сілы Украіны, перад якімі стаіць вялікая адказнасьць - абараніць украінскае дзяржава ад нападу чужынцаў. Віншую зь вялікім хрысьціянскім сьвятам усе украінства ва усіх краінах сьвету на усіх кантынэнтах.
Сьвятая Царква заклікае нас жыць у сьвеце, любові, ва усякім пабожнасьці і чысьціні, сумленнай працай служыць блізкім, усяму украінскага народу і Украінскаму дзяржаве, каб у дзень нашага уваскрашэньня быць годным радасьці зь уваскрослым Госпадам і Збаўцам нашым, Якому належыць слава, гонар і глыбокая пашана зь Айцом і Сьвятым Духам на вякі вякоў. Амін.
Сапраўды Хрыстос Уваскрос !
Філярэт,
патрыярх Кіеўскі
і усёй Русі -Украіны
Пасха Хрыстова,
2014 год,

г. Кіеў

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.