Tuesday, January 6, 2015

КАЛЯДНАЕ ПАСЛАНЬНЯ УСЯЛЕНСЬКАГА ПАТРЫАРХА ВАРФАЛАМЕЯ

+ ВАРФАЛАМЕЙ
З ЛАСКІ БОЖАЙ АРХІЯПІСКАП КАНСТАНТЫНОПАЛЯ,
НОВАГА РЫМУ І УСЯЛЕНСКІ ПАТРЫЯРХ
ЎСЁЙ ПОЎНАСЬЦІ ЦАРКВЫ
МІЛАТА, МІЛАСЭРНАСЬЦЬ І МІР
АД НАРАДЖЭНЬНЯ Ў БЭТЛЕЕМЕ
ЗБАЎЦЫ ХРЫСТА
Узлюбленыя ў Госпадзе браты і сёстры!
Хрыстос спускаецца з нябёсаў, сустракайце
Зьявіўся на зямлі Бог, і адначасова зьявіўся і дасканалы чалавек, адкрыўшы дзіўную каштоўнасць чалавечай асобы. Як людзі сучаснасці, мы асабліва перажываем наш грэшны стан, калі кожны дзень мы бачым разам з Псалмаспеўцам, што «усе заблукалі, усе непрыдатныя: няма тых, хто аказваў дабро, няма ні аднаго» (Пс. 13:3; Рым. 3:12-13).

Да ўвасобленьня Хрыста чалавек ня мог усьвядоміць, наколькі недаступная розуму годнасьць чалавечай асобы, зьвяла і пацьмянела пасьля падзеньня. Да прышэсьця Хрыста толькі вельмі вялікія богаадукаваныя людзі маглі адчуваць веліч чалавечай асобы, і, паўтараючы зьдзіўленьня Псалмапеўца: «што ёсьць чалавек, што Ты памятаеш яго» (Пс. 8: 5), яны выкрыквалі: «Ты стварыў яго мала чым менш анёлаў, славай і гонарам увянчаў яго»(там жа, 6).
Гэтую выдатную каштоўнасьць чалавечай асобы явіў Богачалавек Гасподзь, знаходзіць з тых часоў сваё адлюстраванне штогод у дэкларацыях краін, урадаў, грамадскіх сістэм і міжнародных канвенцый, прысьвечаных пытаньню павагі да асобы і правоў чалавека.
Аднак, у нашы дні, мы штодня становімся сьведкамі чыста цяжкага прыгнёту чалавечай асобы, прыніжэньне і зьдзеку над ёй. Такім чынам, каб стаць годнымі славы і гонару, якімі надзяліў чалавечую асобу наш Стваральнік «дзеля нас і намі быўшы», нам трэба прыняць усе магчымыя меры, каб спыніліся б нарэшце павялічэньне дзеяў, якія душаць чалавечую асобу.
Зь зьдзіўленьнем, мы ідзём шляхам пастаянна паўтараемае «Бэтлеемскае драмы», дзе гаворыцца аб драме, а не толькі аб радаснае падзеі, паколькі (сьвет) не распазнаў Сына і Слова Божае ў яслях і пялюшках, і не ўбачыў у тварэньні Яго - у чалавеку, «вобраз Божы ».
Наша Сьвятая Праваслаўная Царква ў сваім багаслоўі вучыць, што чалавек і чалавечае цела, якое узьяднаецца з Богам у увасобленым Госпадзе вартыя ўсякага павагі. Таму, павінны ўсё прыкласьці намаганьні, каб да годнасьці чалавечай асобы ўсюды ставіліся з высокай павагай.
Сёньня Сусьветны патрыярхат і наша Мернасьць, з моцным сардэчным уздыхам і глыбокім смуткам, становімся сьведкамі таго, як уздымаюцца хвалі гвалту і варварства, якімі ахоплена яшчэ розныя рэгіёны нашай планеты, асабліва Блізкі Усход, і якія зьнішчываюць найперш хрысьціянскае карэннае насельніцтва, часта ў імя рэлігіі. З гэтага Сьвятога Цэнтра Праваслаўя мы не перастаем абвяшчаць усім брацкім Прадстаяцеляў Праваслаўных і іншых хрысьціянскіх цэркваў, прадстаўнікам рэлігій, Лідэрам дзяржаў, кожнаму чалавеку добрай волі, і асабліва тым су-людзям - хто ёсьць праўдзівыя тварэньня Божыя, але каго падбухторваюць падвяргаць сваю жыцьцё небясьпекі і пазбаўляць іншых людзей жыцьця, - наогул усім людзям самага рознага стану: ніякая форма праўдзівай і сапраўднай рэлігійнасьці і духоўнасьці немагчымая без любові да чалавечай асобы. Любая ідэалягічная, грамадськая і рэлігійная супольнасьць, якая пагарджае чалавека, створанага паводле вобразу Божага, і якая вучыць або дазваляе аддаваць сьмерці су-чалавека, часта жорсткім і прымітыўным спосабам, вядома ж, не мае ніякага дачыненьня да Бога любові.
Браты і сёстры! Зьвяртаючы погляд наш да стану, якой пануе ў сьвеце, не можам схаваць аблічча наша ад журботных фактаў ўзаемнай нянавісьці і варожасьці, якія бічуюць чалавецтва. Весьці пра гэта дасягаюць нашага слыху і зроку ў нашы дні зь асаблівай лёгкасцю праз сродкі масавай інфармацыі, нагнятаюць страх перад будучымі бедамі. Як моцную антыатруту супраць гвалту ў нашы дні мы прапануем «поўную беднасць» Бога, перад якою зьдзівіліся вяшчуны і ўвесь сьвет і якая заўсёды дзейнічае, як любоў. Гэта і ёсць таямнічая сіла Божая, таямнічая сіла Праваслаўнай Царквы, таямнічая сіла роду хрысьціянскага: Сіла, якая любоўю перамагае і пераўзыходзіць усякага роду гвалт і зло.
Так, ацэньваючы стан спраў чалавецтва ў цяперашнія Калядныя сьвяты, хацелася б, каб усе мы жылі радасна, сузіраючы высокую павагу да чалавечай асобы, да су-чалавеку, бачачы спыненьня усякага роду гвалту, сузіраючы перамогу, якую прапануе і прыносяць праз любоў «Вялікага Савета анёл »прыняўшы плоць «Начальнік сьвету» і Збаўца наш Хрыстос.
Мілата і бязмежная ласка і дабраслаўленьня Яго, які нарадзіўся і стаўся чалавекам, Госпада славы, міру і любові хай будзе з усімі вамі.

Каляды, 2014 л.Б,

+ Канстанцінопальскі Варфаламей

палымяны малітоўнік да Бога пра ўсіх вас.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.